Szent Tamás MÁD Furmint 2016
A mádi Szent Tamás Pincészet település szintű alap Furmintját kóstoltam a 2016-os évjáratból. Aktualitása az, hogy a 2020-as Mundus Vini nemzetközi borversenyen Magyarország legjobb fehérborának választották és Best of Show díjjal jutalmazták.
A Szent Tamás Pincészet a MÁD borokkal hatalmas utat járt be. 2011-ben megszületett az első település szintű bor, a MÁD Furmint s ezzel együtt a borvidéki száraz tokaji palack is. A pincészet célja a kezdetektől az volt, hogy a borvidék legmeghatározóbb és legnagyobb területen termesztett szőlőfajtájából, a Furmintból készítsen egy olyan magas minőségű település szintű bort, mely jól fogyasztható és jellemzi a mádi régió borainak vulkanikus, ásványos karakterét. A borok alapanyagát több mint 100 szerződött kistermelőtől vásárolják fel, az integráció alapfeltétele a megfelelő osztályozású dúlő és a jó kondíciójú magas minőség szőlő beszolgáltatása.
A szőlő feldolgozása során a bor reduktív technóligiával készül. Tehát acéltartályban ellenőrzött és kontrolált hőmérsékleten erjed, majd erjedés után frissen kerül a palackba, mely végül üvegdugós zárást kap.
Kezdjük a palackkal. Szenzációs a száraz tokaji palack formája, az üvegdugós zárással együtt pedig olyan, mintha egy nagyra nőtt dréga parfümös üveget tartanánk a kezünkbe. Erre jön még a minimalista megjelenésű címke, melynek széleiben kibontakozik Mád település látképének sziluettje.
A bor kristálytiszta, halvány citrom színű. Illatában először jön az ásványos karakter, majd lédús körte és virág illatok. Ízben citrusok, alma és körte. A savak erőteljesek az alkohol érzet közepes. Karakteres, egyenes vonalvezetésű bor, mindenképpen ajánlom.
A Veritas Borkereskedésben tudod megvásárolni, ráadásul most -20% akció van rá:
https://www.borkereskedes.hu/mad-furmint-2016-3250